Teamfoto M. Blokker Multiklus
Werkzaam in Heerhugowaard, hoofdvestiging Egmond aan den hoef
Rioolvliegjes Redactie, 8 februari 2024
In Heerhugowaard kunt u de rioolvliegjes het beste laten bestrijden door M. Blokker Multiklus!
M. Blokker Multiklus helpt u als u last heeft van rioolvliegjes in Heerhugowaard!

Rioolvliegjes, ook wel aalputmotjes of motmuggen genoemd. In het geval van overlast door deze rioolvliegjes, kan er sprake zijn van een onderliggend rioleringsprobleem. Indien u deze rioolvliegjes signaleert, is het raadzaam om meteen in actie te komen.

Wat zijn rioolvliegjes?

Deze kleine insecten kunnen uw huis infiltreren door de kleinste openingen, en hebben meestal afmetingen tussen de 1,5 en 7 millimeter. Opvallend aan deze insecten zijn hun grotere vleugels in verhouding tot hun lichaam, die bovendien bedekt zijn met behaarde haartjes. Ze hebben ook nog twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop en hebben een grijsgoudkleurige tint. Ondanks hun korte levensduur van drie weken als volwassen exemplaren, planten deze kleine vliegjes zich op een snel tempo voort.

In rottend organisch afval of stilstaand water worden meestal 100 tot 200 eitjes per keer gelegd door een vrouwtje. De larven komen na twee dagen uit en ontwikkelen zich binnen twee tot zes weken tot volwassen rioolvliegjes. Hoewel ze 'vliegjes' genoemd worden, hebben ze meestal moeite met vliegen en kruipen ze rond en rusten ze in de buurt van leidingen.

Ze vertonen weinig activiteit tijdens de dag, maar naarmate de avond valt en de nacht begint, worden ze actiever en voeden ze zich met rottend materiaal, bacteriën en schimmels. Meestal wordt een rioolvliegjesplaag in huis veroorzaakt door een probleem met de riolering, vooral als er kapotte leidingen zijn. Gewoonlijk worden deze insecten aangetrokken door lekkende gootstenen of verstopte toiletten.

Hoe kunt u op effectieve wijze van rioolvliegjes afkomen?

Het is belangrijk om de broedplaatsen te achterhalen om een plaag aan te pakken, doorgaans in stilstaand water of verontreinigd organisch afval. Het is van essentieel belang om snel in actie te komen en zelf maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het schoonmaken van de afvoer en het controleren op lekken. Het is mogelijk om bij reparaties professionele hulp in te schakelen om het probleem op te lossen.

Het is vaak het geval dat broedplaatsen zich bevinden op locaties die verbonden zijn met het rioleringssysteem, zoals verstopte of lange tijd niet gebruikte afvoeren. Buiten het huis zijn er ook andere gebieden waar broedplaatsen mogelijk zijn, zoals beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken. Het handhaven van een goede hygiëne is cruciaal om te voorkomen dat er een rioolvliegjesfamilie ontstaat.

Neem direct actie om rioolproblemen te verhelpen, sluit open leidingen af, verwijder organisch afval en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten. Een andere handige tip is om regelmatig de dakgoten schoon te maken en de afvoeren door te spoelen met heet water en zuiveringszout. Zorg ervoor dat u direct voedsel weggooit dat ermee in aanraking is gekomen.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 072 879 6013

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over M. Blokker Multiklus

M. Blokker Multiklus is uw dak- en rioolspecialist in de omgeving van Alkmaar. Met meer dan 10 jaar ervaring zijn wij klaar voor elke uitdaging die u voor ons heeft! Wij kunnen u bij Blokker Multiklus voorzien van accuraat en professioneel advies bij uw projecten. Zo komt u nooit voor verassingen te staan!


Reviews van M. Blokker Multiklus

Door J.F
Op 27 april 2023
10

prima ervaring komt op tijd professioneel en vakwerk geleverd

Door marck fh nielen
Op 22 augustus 2022
10

Op basis van foto's snel een heldere offerte gekregen, was ook snel en flexibel met inplannen en hij heeft ook snel en goed twee spoelbakken vervangen. Goede vakman!

Door guus vd berg
Op 2 april 2021
10

Super bedrijf, een echte vakman. Waarvoor geen klus te gek is. Goede service.

Door De Mansies
Op 16 juni 2019
10

Marco heeft het dak van onze aanbouw geplakt en voorzien van zinken randen. Perfect uitgevoerd. 👍🏻👍🏻👍🏻

Door Albert van Leeuwen
Op 13 augustus 2017
10

Prima werk geleverd cv leiding verlengt naar de garage door 45 cm muur.